18 Eylül 2020 Cuma

Atma Ziya!

 Şener Şen'in canlandırdığı bir 'Deli Ziya' karakteri vardır. 'Aslan Avı' diye ararsanız bu karakterin en kült sahnelerinden birini izleyebilirsiniz. Deli Ziya, sürekli çoğu palavra olan hikayeler anlatır, bunlara kendini kaptırıp inanır ve buna göre yaşar.


Gerçekte hepimizin içinde bir Deli Ziya vardır. Zihnimiz, yaşadıklarımızı veya önümüzdeki hayatı sürekli hikayeleştirme eğilimindedir.

Örneğin biri ile fikir ayrılığı yaşarız ve bunun üzerine bir sürü hikaye yazarız. Kimimiz için diğer kişi aptal, bilinçsiz, cahil veya bencildir. Ya da bizi sevmiyor, gıcık oluyordur. Kimimiz için ise kendimizde terslik vardır. Başarısızızdır, veya çok haklıyızdır ama anlaşılamıyoruzdur. Hikayeler sonsuza kadar uzayabilir.

Dilimizdeki 'bana hikaye anlatma', 'gerisi hikaye' gibi deyişler kafamızdakilerin çoğunun hikaye olduğunun bilgeliğinden türemiştir.

Hikayelerimiz, dünyaya nasıl baktığımızı ele verir. Bunlar genellikle taktığımız renkli gözlükler gibidir. Her birimizin çokça taktığımız gözlükleri vardır: 'bütün manyaklar beni bulur', 'ben başarısızım', 'hayat çok zor' gibi gözlüklerdir bunlar.

Olanı olduğu gibi görmenin yolu, hangi gözlükleri taktığımızı ve onun algımızı nasıl çarpıttığını fark etmemizden geçer. Bugün en sık taktığınız gözlüğü fark etmeyi deneyin...



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Blog Arşivi