18 Eylül 2020 Cuma

Atma Ziya!

 Şener Şen'in canlandırdığı bir 'Deli Ziya' karakteri vardır. 'Aslan Avı' diye ararsanız bu karakterin en kült sahnelerinden birini izleyebilirsiniz. Deli Ziya, sürekli çoğu palavra olan hikayeler anlatır, bunlara kendini kaptırıp inanır ve buna göre yaşar.


Gerçekte hepimizin içinde bir Deli Ziya vardır. Zihnimiz, yaşadıklarımızı veya önümüzdeki hayatı sürekli hikayeleştirme eğilimindedir.

Örneğin biri ile fikir ayrılığı yaşarız ve bunun üzerine bir sürü hikaye yazarız. Kimimiz için diğer kişi aptal, bilinçsiz, cahil veya bencildir. Ya da bizi sevmiyor, gıcık oluyordur. Kimimiz için ise kendimizde terslik vardır. Başarısızızdır, veya çok haklıyızdır ama anlaşılamıyoruzdur. Hikayeler sonsuza kadar uzayabilir.

Dilimizdeki 'bana hikaye anlatma', 'gerisi hikaye' gibi deyişler kafamızdakilerin çoğunun hikaye olduğunun bilgeliğinden türemiştir.

Hikayelerimiz, dünyaya nasıl baktığımızı ele verir. Bunlar genellikle taktığımız renkli gözlükler gibidir. Her birimizin çokça taktığımız gözlükleri vardır: 'bütün manyaklar beni bulur', 'ben başarısızım', 'hayat çok zor' gibi gözlüklerdir bunlar.

Olanı olduğu gibi görmenin yolu, hangi gözlükleri taktığımızı ve onun algımızı nasıl çarpıttığını fark etmemizden geçer. Bugün en sık taktığınız gözlüğü fark etmeyi deneyin...



13 Eylül 2020 Pazar

Debian Tabanlı Linux Sistemlerde Hyper-V üzerinde Çalıştırılan Sanal Makinalarda Full Screen Yapma

 How to run Hyper-V base Ubuntu VM Full Screen

Sanal makina olarak kurulum yapılan linux sistemlerde default olarak gelen ayarları değiştirerek ekranın full screen olarak kullanabilirsiniz.

Bunun icin oncelikle nano ya da vi gibi bir editorle aşağıdaki dosyası açmanız gerekiyor.

etc/default/grub 

Aşağıdaki komutu kullarak acabilirsiniz.

sudo vi /etc/default/grub

Daha sonra insert modunda açıp; 

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash” satırını 

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet splash video=hyperv_fb:1920x1080”

olacak sekilde değiştirmeniz gerekiyor. 

Adımları düzgün bir sekilde uyguladığınızdan emin olduktan sonra aşağıdaki 

:wq komutu ile dosyayı kaydedip çıkyorsunuz. 

bundan sonra ise sudo update-grub komutunu calistiriyoruz. 

Full ekran modunda kullanmak icin makinayı restart etmeniz yeterli olacaktır. 


Referance

https://www.donovanbrown.com/post/How-to-run-HyperV-base-Ubuntu-VM-full-screen

#hyper-v #debian #ubuntu #fullscreen

6 Eylül 2020 Pazar

Survivorship Bias

Neremizden vurulmadığımıza bakalım...

İkinci Dünya Savaşı döneminde, İngiliz donanması seferden geri dönen uçakların nereden vurulduklarının istatistiğini çıkarmış ve ortaya bu görüntü çıkmış.
İlk başta bu kurşun delikleri olan yani uçakların en çok hasar alan bölgelerini zırhlamayı düşünmüşler.
Sonra Macaristan doğumlu Yahudi istatistikçi Abraham Wald karşı çıkmış. Uçağın burun bölgesi, motorları ve orta gövdesi yani kurşun izi olmayan yerlerin zırhlanması gerektiğini söylemiş.
Abraham Wald'ın fark edip diğerlerinin farke demediği şey; bu uçaklar o bölgelerden hasar aldıkları için düşmemiş. Hasar almadıkları yerlerden vurulmadıkları için eve geri dönebilmeyi başarabilmiş.
Wald, kurşun izi olmayan yerlerden vurulursa uçağın geri dönme şansının olmadığını söylemiş.
İşte bu fenomene 'Survivorship Bias' deniyor. Başarısızlıkları göz ardı edip yalnızca başarıya odaklanma durumu, Türkçede henüz tam karşılığı olmayan bu kelime “sağ kalma ön yargısı” olarak adlandırılabilir.
Bu teoriyi, Koronavirüs salgını için alınan önlemlere uyarlayabiliriz.
Hayatta kalanlara çok odaklanıp, başarısız olanların neden başarısız olduklarını gözardı etmenin büyük bir mantık hatası olduğunu görelim lütfen...








Blog Arşivi